Bruksprovet 2014: 3-åriga dressyrhästar

Ja, jag brukar ju försöka köra en sån här förhandsinfo på hingstarna som är anmälda till bruksprovet! Nu är det ju knappt två veckor tills det är dags och jag har ett projekt som ska redovisas innan dess som knappt är påbörjat så vi får se hur långt vi hinner ;) Men vi börjar från de yngsta och jobbar oss upp!
 
Namn Härstamning Uppfödare Ägare
       
Deodoro e.Damon Hill u.Lauriebella e.Lauries Crusador xx  Christian Becks Gränsbo Stuteri Johan Ifverson
       
Destando e.Destano u.Fleur Rouge e.Florestan I  Raimund Vorwerk Björkås C & M AB
       
Dice e.Desperados u.Shalina e.Lanthan  Günter Vorwerk Ib Kirk
       
Final Countdown e.Fürstenball u.Bella Blue e.Brentano II  Heinz Willmann Henrik Nyreröd
       
Heston for U (SWB) e.Zuidenwind u.Zarlette e.Prestige VDL  Ugglarps gård AB Ugglarps gård AB
       
Vilancio e.Vitalis u.Pavona e.Lancet  P.J. Crum Paul Schockemöhle Pferdehalt. GmbH
       
X-Cilent (SWB) e.Connaisseur u.West End Girl e.Weltmeyer  Anna Ericsson Tullstorp Dressage Stable AB o Hannell Dressage Stable
       
Zoul Mate e.Blue Hors Zack u.Daylight e.Donnerhall  Gestüt Glanetal Björkås C & M AB
 
Vi börjar direkt med min största förhandsfavorit i år - Deodoro!
Han är alltså efter min absoluta favorithingst (och även favorithäst på tävlingsbanorna just nu) - Damon Hill! Damon Hill är "unghäststjärnan" och UHVM-segraren som nu är framgångsrik i absoluta världstoppen tillsammans med Helen Langehanenberg med bl.a. en världscupseger och resultat på över 90% i GP Kür.
Deodoros mamma Lauriebella är efter den kanske mest framgångsrika fullblodshingsten i dressyravel - Lauries Crusador xx. Lauriebella har förutom Deodoro även lämnat en två år äldre helbror - Daley Thompson - som blev Premiehingst när han godkändes i Westfalen. Hon har även lämnat Flipper NRW (e. Florestan I) som har placeringar i Svår dressyr och även tävlat hoppning och fälttävlan, och stoet Donarbella (e. Dimension) som tilldelats Verbandspremie. Deodoros mormor Ballerina är Staatspremiesto e. Bolero, en hingst med 75% fullblod som ligger till grund för "B-linjen" inom dressyr som bl.a. har producerat Belissimo M, Brentano II och flertalet svårklasshästar inom både dressyr och hoppning. Ballerina har två avkommor med tävlingsresultat i Medelsvår dressyr och via sin dotter Lybia (e. Langata Express xx) är hon mormor till San Marco (e. Sandro Hit), godkänd i Hannover, och mormors mor till Sir Henry (e. Hohenstein) med tävlingsresultat i MsvA dressyr.
Mormors mor Wanderin är e. Wendekreis och intagen i Hannovers Huvudstambok. Hon är mor till godkända hingsten Morning Star (e. Matcho x) med placeringar i internationell 1.60 hoppning. Hon ligger även längre bak i stostammen bakom hingstarna Denira (e. De Niro) och Don Duriello (e. Don Primero) som är godkända i Hannover. Ur samma stofamilj kommer även godkände hingsten Rotspon och Ronda BM placerad i Svår dressyr.
Deodoro själv visades på Westfalenförbundets hingstkåring och blev där godkänd. Han såldes sedan på auktionen för 72 000 euro till svenska Gränsbo Stuteri och Johan Ifversen.
Ja, sammantaget tycker jag detta är en väldigt tilltalande häst som jag absolut skulle kunna tänka mig att betäcka med om han blir godkänd och ser trevlig ut även under ryttare och exteriört! Min favorithingst som pappa, ett starkt möderne med mycket fullblodsinslag som även lämnat fälttävlanshästar, mindre (164 på Westfalenpremieringen) lätt typ och aktiva bakben. Dessutom rätt färg, även om jag helst hade önskat att han varit mer som sin pappa i nyansen ;)
 
 
Destando är ännu en häst som tilltalar mig blodsmässigt. Pappa Destano är efter De Niro-sonen Desperados som ingår i det tyska landslaget i dressyr och har sedan Brentano II som morfar. Destano själv vann Oldenbursgpremieringen 2011 och har sedan tidigare 2 godkända söner i Tyskland.
Destandos mor Fleur Rouge är e. Florestan I och mormor Gazelle är e. General I. Gazelle har lämnat en helbroder till Fleur Rouge, Festival Westfalia, som är godkänd i flera förbund och har ett avelsindex på 124 i dressyr. Ytterligare två helbröder tävlar på motsvarande MsvA-nivå i dressyr och Norman Wells (e. Larome) har gått 1.60 hoppning. Destandos mormors mor Winzerin är e. Windesi xx och mormors mormor Donna är e. Duckwitz I. Donna ligger bakom bland andra de godkända hingstarna Maximum Joe (e. Lasangos) som gått 1.60 hoppning och Picador (e. Pilot) och även tävlingshästarna Pauline (e. Polydor), 1.50 hoppning, och Serrano H (e. Sandro Hit), Grand Prix dressyr.
Destando själv har varit anmäld till en förvisning för hingstar i Hannoveranarförbundet.
 
Dice är min andra favorit bland de 3-åriga dressyrhingstarna. Han är e. Desperados som är famgångsrik på tävlingsbanorna i dressyr, han har vid flertalet tillfällen varit över 80% i GP Kür och ingick i det tyska silverlaget vid OS i London. Dices mor Shalina är e. Lanthan, en multitalang som lämnat avkommor i svår klass både hoppning och dressyr. Han är far till hingsten Legat som bl.a. är morfar till Isabell Werths Satchmo. Lanthan är även morfar till bl.a. Tsarevitj, godkänd i Sverige och tävlandes nationell Grand Prix. Dices mormor Shelsea är e. Salto II och både Shalina och Shelsea har lämnat avkommor som tävlar dressyr på lägre nivå.
Dices mormors mor Little Girl är e. Lombard som även är far till Lanthan, alltså är Dice linjeavlad på Lombard på mödernet. Little Girl har lämnat en avkomma med tävlingsresultat på motsvarande MsvC-nivå. Mormors mormor heter Arnhild och är e. Argus.
Dice visades på Hannoveranerförbundets premiering och blev där godkänd och utsedd till Premiehingst. Han såldes på auktionen för 90 000 euro till danska Katrinelund och planeras förutom i SWB även visas för DWB.
Jag tycker det här verkar vara en trevlig hingst, väldigt söt, bra blodslinjer även om jag skulle vilja se lite mer på mödernet. Dock passar inte typen till just Molinna i alla fall, lite för kortlinjerad, speciellt halsen. Men ska bli spännande att se!
 
 
Då går vi ifrån "D-linjen" något, Final Countdown är e. Fürstenball (e. Fürst Heinrich - Donnerhall), den väldigt uppmärksammade "snackishingsten" som vunnit både premiering, hingstprov och Bundeschampionat med höga poäng och även leverarat väldigt eftertraktade avkommor. Final Countdowns mamma Bella Blue är e. Brentano II, som även var morfar till ungstoet Poetin (e. Sandro Hit) vann Unghäst-VM, auktionerades ut för rekordbeloppet 2.5 miljoner euro och sedan tragiskt fick avlivas pga. fång. Brentano II har utsetts till "Årets Hingst" i Hannoveranerförbundet har har flertalet godkända söner. Final Countdowns mormor Avignon är intagen i Hannovers Huvudstambok, är e. Akzent II och har lämat flertalet helsyskon till Bella Blue där Belfort G är godkänd hingst i Hannover och i Selle Francais och Bandeloro har tävlingsresultat i motsvarande MsvB. Hon har även lämnat Ramina K (e. Rohdiamant) i Grand Prix dressyr och Regazotti (e. Rohdiamnat) som är godkänd i Oldenburg. Därtill har hon lämnat två Staatspremieston, där hon via Gardenia (e. Grafenburg) är mormor till godkände hingsten Rhodes Scholar (e. Rohdiamant) som har ett avelsindex på 156 i dressyr och även Wardenia (e. Walt Disney I) i PSG/Intermediaire dressyr.
Final Countdowns mormors mor Geranie är ett Staatspremiesto e. Grenadier. Geranie har lämnat en helbroder till Avignon, Aleman, som är godkänd hingt i Hannover. Även Worldman (e. Weltmeyer) är godkänd i flera tyska förbund. Gensom Staatspremiestoet Wicke (e. Weltmeyer) är Geranie mormor till St. Petersburg (e. Sandro Bedo), godkänd hingst i Westfalen samt 6 stycken Staatspremieston och även mormors mor till de godkända hingstarna Sir Stansilaus (e. Sandro Hit), Scolari (e. Sandro Hit) med avelsindex 153 i dressyr, "B, f.10" (e. Bonifatius) och Flanell (e. Fidertanz).
Genom Staatspremiestoet Weltina (e. Weltmeyer) är Geranie även mormor Dramatic (e. Don Frederico), godkänd i KWPN med ett avelsindex på 126 i dressyr och Furst Rousseau (e. Rousseau), godkänd i Hannover.
Genom dottern Pikobella (e. Prestige Pilot) är Geranie även mormor till de tre helsyskonen Balance of Power, Barclay och Barclay II (e. Belissimo M), som alla är godkända hingstar.
Final Countdowns mormors mormor Arlette är e. Arsenik och är även hon ett Staatspremiesto. Hon är mor till Elegant (e. Einblick) som är godkänd i Hannover och även till Staatspremiestoet Grace Kelly, helsyster till Geranie, och ligger bakom flertalet tävlingshästar i både hoppning och dressyr upp till 1.40/MsvA-nivå.
Final Countdown själv har varit anmäld till förselektering för hingstar i både Hannover och Westfalen.
Spontant tycker jag det ska bli väldigt spännade att se denna hingsten, jag brukar gilla familjen Nyreröds hästar och denna var väldigt intressanta blodslinjer och ett minst sagt digert möderne!
 
Då kommer vi till den fösta svenskfödda hingsten, Heston for U (SWB) e. Zuidenwind, en KWPN-hingst stationerad i Sverige som kombinerar Rubinstein I- blod via OO Seven med Jazz som morfar. Zuidenwind vann sitt hingstprov i KWPN och vann även Pavo-cup som 4-åring. Sedan han kom till Sverige har han tävlats framgångsrikt i dressyr. Han har placeringar i Svår klass och har debuterat Grand Prix. Hans första årgång gick treårstesten förra året och det gav honom ett blupindex på 129 i dressyr. Ur första årgången godkändes även Certus NL vid det Svenska bruksprovet. 
Hestons mor Zarlette är e. Prestige VDL (e. Silvano N - Goodtimes), en hingst som tävlat Grand Prix dressyr och som har stått stationerad i Sverige. Prestige har ett svenskt blup-index på 121 i dressyr och 112 i hoppning. Han har haft en godkänd son i Sverige, Playtime (SWB) 1104, och är även morfar till Bellman (SWB) 1196. Zarlette är född i Holland och har i förutom Heston lämnat en äldre avkomma (e. Figaro R) som blev klass I gångarter som 3-åring och klass I i hoppning på Kvalitetsbedömning. 
Hestons mormor Farlette är e. Ulft, "linjegrundare" i KWPN som far till bl.a. Ferro. Farlette är premierad Ster.Prest. i KWPN och hon har bl.a. lämat NRJ (e. Cockpit) som är placerad i Svår dressyr här i Sverige och Karlette (e. Michelangelo) som har resultat på motsvarande MsvA-nivå i dressyr och är premierad med Sport(dr).Ster.Prok.
Hestons mormors mor Arlette är e. Sultan och har själv tävlingsresultat på motsvarande MsvA-nivå. Hon är premierad med Sport(dr).Pref.Keur. och har lämnat fleratalet avkommor som är premierade med Ster, Prest, Pref.Keur, och Prok. Dottern Roulette (e. Silvano N) har tävlingsresultat på motsvarande MsvA-nivå och är premierad med Elite.Sport(dr). Arlette återfinns också längre bak i stamtavlan på otaliga tävlingshästar i både hoppning och dressyr, flertalet på högsta nivå, och även den godkända hingsten Anoniem (e. Ronaldo).
Hestons mormors mormor Pauletta e. Lector har egna resultat på i Msv dressyr och är premierad Keur.Pref.Sport(dr).Prest. Hon är mormor till godkände hingsten Etalon (e. I Love You) och ligger även hon bakom flertalet framgångsrika tävlingshästar.
Det är ju alltid roligt när det kommer fram svenska hingstar till prov, och denna har ett väldigt prestationsstarkt möderne och ser trevlig ut på filmen, så även här ska det bli spännde att se hur den ser ut under ryttare!
 
 
 
 Vilancio är e. Vitalis, en för mig helt ny hingst efter den hölländske Krack C-sonen Vivaldi och med sverigebekante D-Day som morfar. Vivaldi är en av de mer populära KWPN-hingstarna på senaste tiden, och är själv tävlad i Svår dressyr. Vi har inte haft någon hingst från Vivaldi ståendes i Sverige men har haft Dream Boy tillgånglig på spermaimport. Vitalis själv blev reserv-champion på Westfalens hingstvisning 2009 och deltog i Unghäst-VM i dressyr som 5-åring 2012.
Vilancios mor Pavona är e. Lancet (Wenzel I - Shogun xx) som tävlades i internationell Grand Prix av Emma Hindle och även har avkommor som nått Grand Prix-nivå. Pavona bl.a. har lämnat Andreo C (e. Sandreo) som gått till 2a beskitningen i KWPNs hingstprov och Bacardi C (e. Florencio I) som vunnit två stycken 5-årsklass här i Sverige och även deltagit i Falsterbo Scandinavian Open tillsammans med Sigrid Bergåkra.
Vilancios mormor Kivona är e. Rubinstein I och hon har bl.a. lämnat två avkommor med tävlingsresultat i motsvarande MsvB-klass.
Vilancios mormors mor Zivona är e. Nimmerdor och hon är premierad Prest.Keur. Hon har lämnat två avkommor med tävlingsresultat på motsvarande MsvB/MsvA- nivå men har utöver det främst använts i hoppavel. Hon ligger som mormor till Garmisch (e. Grannus), godkänd hingst i KWPN, Oldenburg och Bayern och som mormors mor till Bosch Blue (e. Cantus), godkänd hingst i KWPN och CWHBA, och Unaniem (e. Numero Uno), godkänd hingst i KWPN med tävlingsresultat i 1.60 hoppning.
Vilancios mormors mormor heter Oenone och är e. Matchim xx. Hon är premierad med Ster.Pref. och är bl.a. via en helsyster till Zivona mormor till Chaucer (e. Amor) med tävlingsresultat i Grand Prix dressyr.
Vilancio själv blev uttagen till premiering på Oldenburgs för-selektering men blev inte godkänd. Han såldes därefter för 43 000 euro på auktionen.
Min spontana känsla är att även det här är en intressant hingst, med Vivaldi-blodet och även lite Rubinstein längre bak!
 
Nästa svenska häst är X-Cilent (SWB) e. Connaisseur (Con Amore - Donnerhall). Connaisseur blev godkänd som 3-åring i Sverige och han var något av en personlig favorit för min del med kombinationen av Contender-blod på pappans sida och sedan Donnerhall som morfar. Connaisseur fick bland annat 10 på sin galopp och 9 på typ, hhb, trav och utvecklingsbarhet. Efter endast en säsong i Sverige gick han tillbaka till Holland där han blev 3a i Pavo-cup och även godkändes i KWPN, och numer är han exporterad till Canada.
X-Cilents mor West End Girl är e. Weltmeyer, den tyske bruksprovsvinnaren som lämnat otaliga tävlingshästar och i stort sett grundat en egen hingstlinje. West End Girl är född i Tyskland men är visad på treårstest i Sverige med 46p och klass I som gångartstalang. Hon har två äldre avkommor som båda är visade på treårsttest med 46 resp. 44p som gångartstalanger.
X-Cilents mormor Harmonie är e. Hill Hawk xx, en fullblodshingst som hade ett dressyrindex på 125 och är far till 5 godkända hingstar. Han är även morfar till de godkända hingstarna Welt Hit I-IV (e. Weltmeyer) och även till den sverigestationerade Highlander (e. Hohenstien) som är placerad Svår dressyr. 
X-Cilents mormors mor Elanka är e. Einhorn och ligger bakom ett antal tävlingshästar i både hoppning och dressyr upp till motsvarande 1.45cm och Lätt klass.
Mormors mormor Anglietta är e. Abend och bland hennes ättlingar finns hästar med tävlingsresultat upp till 1.45 hoppning och PSG/Intermediaire dressyr liksom en del Staatspremieston.
Jag är tycker personligen det är roligt med en Connaisseur-son, och det är inte något fel på blodslinjerna på mammans sida heller även om jag skulle önska att det fanns lite mer prestationer på mödernet.
 
Sista pojken ut för denna gången är Zoul Mate e. Blue Hors Zack (e. Rousseau - Jazz). BH Zack står i Danmark och kom 2a i sitt hingstprov. Han har där har rönt stora framgångar med sina unga avkommor, inte minst Sezuan som vann sitt danska prov på rekordpoäng och som har blivit något av en internetkändis. I Sverige har Zack fått ett blup-index i gångarter på 123 och sonen Zaladin M.I. vann svenska bruksprovet 2012. Zoul Mates mor Daylight är e. Donnerhall, avelsmatadoren som knappast behöver någon närmare presentation. Mormor Liberty är e. Lauries Crusador xx som knappt heller behöver någon prestentation men som jag nämnt tidigare. Liberty är ett Staatspremiesto och hon har bl.a. haft en avkomma uttagen till Hannoveranarförbunders Ridhästauktion i Verden. 
Zoul Mates mormors mor Eisfee är e. Eistanz och är intagen i Hannovers Huvudstambok. Hon har lämnat en helsyster till Liberty som i sin tur är mormor till Ricardo Star (e. Rascalino - Donnerhall), godkänd hingst i Hannover och Bayern, och även till två auktionshästar.
Mormors morsmor Samaria e. Salpeter ligger även via en helsyster till Eisfee bakom Astrein P (e. Athletico) som gått 1.60 hoppning.
Zoul Mate verkar själv ha varit uttagen till Westfalens hingstpremiering/auktion då det ligger en film ute därifrån, dock är han inte med i den slutgiltliga katalogen.
Jag är personligen inte speciellt förtjust i Zack, men jag tycker filmen ser trevlig ut och morfar och mormors far är ju välbeprövade herrar. Mödernet verkar inte jättestarkt men det finns ju ändå några representanter att lyfta fram.
 
 
Infon kommer från blup.se, horsetelex.com och ibland från lite allmän googling. Med reservation för att en del info kanske inte är inlagd i t.ex. horsetelex, det kan ju finnas mer prestationer på mödernet än vad jag hittat. Eller så kan någon ha lagt in resultat som inte finns egentligen. På vissa ställen/resultat etc är inte heller hingstarnas namn inskrivna utan endast stammen, så det finns såklart även risk att det inte är just den hingsten jag antagit utan en annan med likandan stam som åsyftas.
Avel | | Kommentera |
Upp